miércoles, 25 de abril de 2007

Com estan vostès?

Una jove de 22 anys nascuda a Vic i estudiant d'últim curs de Pedagogia ha aconseguit trencar tòpics existents al nostre país. Judit Carrera porta un mes a l'escola Ágora de Madrid explicant contes als nens en català. En contra del que podríem pensar, la proposta ha estat acceptada de molt bon grat per les associacions de pares, el consell de l'escola i els mateixos alumnes.

Judit no pretén que els nens acabin parlant català correctament, sinó que busca que els vailets sàpiguen que hi ha llocs del nostre país en que es parlen altres llengües i que s'ha d'aprendre a respectar-les i conservar-les. Fins i tot els infants, quan escolten els contes que la seva professora els hi interpreta mitjançant un ninot de drap anomenat Jordi, intenten contestar en català.

Aquesta proposta és sota la meva opinió magnífica. A mi no m'hagués fet cap mal escoltar contes en gallec, euskera o aranès quan anava a l'escola. A més, la valentia de Judit Carrera està fora de qualsevol dubte. Potser la seva iniciativa servirà perquè d'altres també segueixin el seu camí.

De totes maneres, no crec que tots els centres educatius d'Espanya vegin amb bons ulls l'utilització del català a les seves aules. Ens trobem davant una excepció, però també davant d'una simplificació de la realitat tan complexa en la que fonamentem els nostres raonaments de diferenciació cultural.

1 comentario:

Anrhick dijo...

Parla sense vergonya i parla amb llibertat.