domingo, 6 de mayo de 2007

Metres quadrats

L'AVUI publica que el 2006 es va batre el record de nombre d'habitatges construïts a Catalunya. En concret es van fer 77.309 unitats. Un 3,5% més que l'any anterior. Ara bé, les promocions de pisos i cases ara tarden més a vendre's. Hem passat dels 14 mesos necessaris per fer la transacció a 19 mesos de mitjana. Tot i això, els promotors immobiliaris no volen afluixar la corda i diuen que els preus simplement s'estabilitzaran o en alguns casos fins i tot pujaran més, segons una enquesta de DGH.

En aquest país hi ha gent que es dedica al món de la construcció i que té molts, molts diners. Alguns tenen la corrupció com a bandera: després de l'escàndol (encara que tothom ho sabia) immobiliari a Marbella sembla que el problema ja havia acabat. Hi ha encara centenars de "Marbelles" que actuen fora l'àmbit de la llei.

Els que són honrats però, no tenen en compte que l'habitatge és molt més que un negoci. Accedir a una llar és un dret fonamental. Els joves d'avui dia es juguen molt quan compren un pis. Segurament serà on viuran sempre i a més, hauran d'estar pagant-lo durant dècades. Què dur és ser mileurista i haver de descomptar d'aquest gran botí el 30 o 40% per pagar el banc cada mes.

El bitllet ho mou tot i el món de la construcció s'està convertint en un dels únics sectors on el de color lila es troba a feixos dins les maletes. Mentrestant, la parelleta tot just casada intenta gaudir dels primers moments al seu recent estrenat niu d'amor. "Potser és massa petit" - pensa ella - "Quan tinguem nens estarem apretadets" - això sempre dóna pas a la típica apreciació superficial que ofereixen els marits - "No hi pensis ara en això. Ja ens arreglarem com puguem. Mentre ens estimem...".

No hay comentarios: